Informace od profesionálů

MENU

  

PĚSTOVÁNÍ

  

POSTŘIK

  

MNOŽENÍ

  

ODRŮDY

  

Roztok kainitu

 


Aktualizováno:

Poradna

Roztok kainitu se používá na vinnou révu. Chceme-li, aby vinná réva byla zdravá, je nutné ji chránit před plísněmi a provádět pravidelný řez. Po řezu vinné révy je vhodné postříkat její větve i půdu pod keřem směsí z vápenného mléka s přídavkem 10% roztoku kainitu. Brzy na jaře se pak postřik opakuje.

Co je to kainit

Kainit je minerál s chemickým složením MgSO4·KCl·H2O, jde tedy o trihydrát chloridu síranu draselno-hořečnatého. Vyskytuje se například v Rusku, Německu nebo na Islandu. Kainit byl objeven v solných dolech v dnešním Sasku-Anhaltsku v Německu v roce 1865 a poprvé ho popsal Carl Friedrich Jacob Zincken. Kainit je typický sekundární minerál, který se tvoří metamorfózou v mořských ložiscích uhličitanu draselného a je také občas tvořen resublimací ze sopečných par. Jedná se o hydratovaný chlorid síranu draselno-hořečnatého, který se přirozeně vyskytuje v nepravidelných granulárních hmotách nebo jako krystalický povlak v dutinách nebo trhlinách. Tento minerál je matný a měkký a je zbarvený bílou, nažloutlou, šedou, načervenalou nebo modrou až fialovou barvou. Jeho jméno je odvozeno z řeckého slova „kainos“ (dosud neznámé), protože to byl první objevený minerál, který obsahoval jak sírany, tak chloridy jako anionty. Kainit se používá jako zdroj sloučenin draslíku a hořčíku, jako hnojivo a jako posypová sůl.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Význam při pěstování vinné révy

Jedná se o draselno-hořečnaté hnojivo obsahující kromě draslíku a hořčíku rovněž 20 % vodorozpustného sodíku a 4 % vodorozpustné síry. Má narůžovělou barvu, bílé, šedé a červené krystaly.

Kainit je určený k základnímu hnojení na lehčích a středních půdách, kde obsažený podíl hořčíku postačuje k pokrytí jeho potřeby. Svým složením je určen hlavně pro hnojení pastevních porostů a pícnin na orné půdě a dále halofilních rostlin (řepy, jarního ječmene). Nedoporučuje se aplikovat k plodinám citlivým na chlor. Kainit obohacuje půdy a krmiva hořčíkem, čímž následně zlepšuje zdravotní stav a plodnost hospodářských zvířat. Zároveň zvyšuje chutnost krmiv. Při aplikaci větších dávek hnojiva se doporučuje delší interval před setím, nejlépe tedy již při orbě.

Patentkali je hořečnato-draselné hnojivo obsahující vodorozpustné oxidy draslíku a hořčíku, je na rozdíl od kainitu vhodné pro kultury citlivé na chlor a náročné na spotřebu hořčíku. Používá se k hnojení brambor, ovocných dřevin, vinné révy, zeleniny, konifer. Nejvhodnější doba použití je při předseťové nebo předsadbové přípravě půdy. Hnojivo splňuje zákonem stanovené limity v mg/kg hnojiva: kadmium 1, olovo 10, rtuť 1,0, arsen 10, chrom 50.

Patentkali má chemické složení K2SO4.MgSO4.

Doporučené dávkování:

Vinná réva: 200–400 kg/ha

Pokyny pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci:

Nejezte, nepijte a nekuřte při používání tohoto přípravku. Při zasažení očí okamžitě důkladně vypláchněte vodou a vyhledejte lékařskou pomoc. Při styku s kůží okamžitě omyjte velkým množstvím vody (S 28).

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Skladování a doprava:

Uchovávejte odděleně od potravin, nápojů a krmiv. Uchovávejte mimo dosah dětí. Hnojivo nesmí být ani přechodně skladováno ve vlhkém prostředí. Volně ložené hnojivo se přepravuje krytými dopravními prostředky. Pro přepravu veřejnými dopravními prostředky platí předpisy veřejného přepravce. Hnojivo ani jeho zbytky nesmí znečistit vodní zdroje včetně povrchových vod. Hnojivo je dodáváno volně ložené nebo balené. Nepodléhá předpisům RID/ADR.

Doba použitelnosti:

10 let při dodržení podmínek skladování.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Pyo



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata

Zajímavé články

Vinna-reva-pestovani

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS